mandag 3. mars 2014

Ja vi er nasjonalistiske!

Det kan ikke være noen som helst tvil om at vi i Norge er preget av nasjonalisme, og det skal vi ikke skamme oss over. Siri Wahl-Olsen problematiserer rundt bruken av nasjonalismebegrepet i Adresseavisen 26. februar, men jeg mener hun bommer når hun er med på å legitimere bruken av nasjonalistisk som «skjellsord». Selv om hun imøtegår Kyanders forsøk på kobling av FrP til ekstreme partier. Det er problematisk når ledende meningsbærere som Adresseavisen delvis legitimerer misbruk eller bevisste feiltolkinger av begrepet nasjonalisme, slik som hun gjør i sin analyse.

Det at Museumsdirektør Pontus Kyander vil skape debatt om nasjonalisme er ikke noe nytt, i 2012 uttalte han at «et nasjonalflagg vil aldri vaie fra museumsbygningen mens han er direktør».

I årets vårprogram (for jubileumsåret for grunnloven) følger han opp med at nasjonalstatene er gammeldags og snart vil forsvinne. Det at Kyander ikke er særlig begeistret for FrP bør ikke overraske noen, vi er jo det eneste partiet som har foreslått reduserte bevilgninger til museet.

Det som er mye mer interessant å diskutere, er om det er negativt at vi i Norge er stolte av landet vårt, og at vi føler sterk lojalitet til nasjonen.

Når det er noe som skal feires bruker vi det norske flagg. Monarkiet står sterkt, og kongens motto er «Alt for Norge». Etter statsministerens nyttårstale spilles nasjonalsangen «Ja vi elsker dette landet». Vi er utvilsomt et folkeslag med sterk lojalitet til nasjonen.

Norge har en av de lengste sammenhengende tradisjoner for nasjonaldagsfeiring, og oppslutningen om 17. mai er massiv. Noen har kritisert oss for at dette er i overkant nasjonalistisk. Men skal vi ta dette alvorlig?

Wikipedia skriver: «Nasjonalisme er en politisk ideologi som sier at hvert folk skal ha selvbestemmelse i sin egen stat.» videre at «Det hevdes ofte at nasjonalistisk ideologi var (og er) en forutsetning for utvikling av moderne demokratier. Dersom innbyggerne ikke knytter sin identitet til sin stat, er det vanskelig å mobilisere dem til handlinger til fordel for staten. Problemer med å få statsmaktene i 3. verdensland til å fungere (for eksempel i «mislykkede stater» på det afrikanske kontinentet) forklares således ofte med grensene ikke gjenspeiler befolkningens etnisitet.»

Det å definere nasjonalisme som noe negativt, for så å koble dette til FrP, blir for dumt. Jeg har ikke registrert at noen ledere fra Arbeiderpartiet har tatt sterk avstand fra Gro Harlem Brundtland sin nasjonalistiske uttalelse «Det er typisk norsk å være god», og det er det heller ingen grunn til.

Det at vi mener at vi er «best» betyr jo på ingen måte at vi har større verdi som mennesker enn andre. Det er fullt mulig å være stolt og patriotisk, samtidig som man respekterer andre og ser andre som likeverdige.


La oss feire Grunnloven, 17. mai og at vi bor i verdens beste land!