søndag 28. august 2011

Hvor upresist kan et utsagn være før det blir løgn?


Debatten om fritt skolevalg til videregående skole i Sør-Trøndelag har til tider hatt høy temperatur, helt siden de rødgrønne avviklet fritt skolevalg i Trondheim i 2004. 

Men det må være toppen av frekkhet, når lederen for Opplæringskomiteen Karianne Oldernes Tung (Ap), fra fylkestingets talerstol prøver å legge skylda på FrP og Høyre for at Trondheimsungdom med svake karakterer ble sendt “ut på landet” før 2008.


I 2004 avviklet Arbeiderpartiet, og resten av det rødgrønne flertallet i Sør-Trøndelag, ordningen med at ungdommene i Trondheim fritt kunne velge hvilken videregående skole de ønsket å søke på (også kalt fritt skolevalg), og erstattet dette med det de kaller nærskoleprinsippet. Nærskoleprinsippet går ut på at du må gå på den eller de skolene som ligger innenfor 6 km fra hjemmet, dersom tilbudet du søker finnes på denne skolen.

De siste årene har de rødgrønne partiene gjort hva de kan, for å fremstille innføring av nærskoleprinsippet som helt avgjørende for å få slutt på at karaktersvake elever fra Trondheim ble plassert på skoler i distriktet.

Det er imidlertid noe som ikke stemmer med denne argumentasjonen. Det var bare ungdommene som var bosatt i Trondheim som hadde fritt skolevalg. Det vil si at ungdommene i resten av kommunene i fylket ikke kunne søke fritt til videregående skole. Hvem var det da som fylte opp plassene, slik at Trondheimsungdommene ble presset ut?

På møte i Opplæringskomiteen i Fylkeskommunen (17.02.2011), la rådmannen frem en grundig redegjørelse for opptaksordningen til videregående skole i Sør-Trøndelag. I denne redegjørelsen kom det fram ganske interessante opplysninger med tanke på kapasiteten ved skoletilbudet, synliggjort gjennom rådmannens forklaring på hvorfor Trondheimsungdommen ble plassert på skoler i distriktet:
“I tiden før skoleåret 2007-2008 var det planlagt med en mindre kapasitet i Trondheim og en mer kapasitet utenfor Trondheim, dvs at det var planlagt med at elever fra Trondheim skulle fylle opp skoleplasser utenfor Trondheim.”

Det var altså planlagt at elever fra Trondheim skulle fylle opp skoleplasser utenfor Trondheim. Hvem var det som hadde planlagt dette? Når vi vet at det har vært rødgrønt styre i fylkestinget de siste 20 årene, så det kan ikke være mye tvil om hvor ansvaret må plasseres.