onsdag 17. juni 2009

Bygg ut mer vannkraft

FrP ønsker et taktskifte i vannkraftpolitikken. Vi må glemme statsminister Jens Stoltenbergs nyttårstale om stans i ny vannkraft. Det er fortsatt stort potensial for skånsom og miljøvennlig vannkraftutbygging i Norge.

Meningsmålinger viser at den store majoriteten av nordmenn er positive til mer vannkraft. Bare én prosent er svært negativ til dette.

Folk flest støtter FrPs tilnærming i energipolitikken. Vi bør utnytte mer av vannkraften, og har folks støtte for det. Jens Stoltenbergs famøse nyttårstale, hvor han skrinla videre satsing på vannkraft, må nå legges bort.

Senest i fjor foreslo FrP at det skulle bli laget en stortingsmelding om norsk vannkraftpolitikk. Forslaget ble nedstemt. I Soria Moria-erklæringen er små vannkraftprosjekt ekskludert fra støtteordningen for grønn energi. Og på toppen av alt vernes nå Vefsna, som er det beste vannkraftprosjektet i landet.

Det er et stort potensial for småkraftverk, samt opprusting av eksisterende vannkraftanlegg. I tillegg må vernebestemmelser mykes opp enkelte steder, slik at man kan vurdere skånsom utnytting av vannressursene.

Det er langt over 40.000 elver, men bare noen få tusen har kraftproduksjon. Selv om man dobler antallet kraftanlegg, så vil den store majoriteten av elver i Norge være urørt.

Det er ikke snakk om nye, svære oppdemninger. Den tiden er forbi. Men med dagens teknologi kan man bedre utnytte vannressursene og samtidig ivareta verneverdiene. Derfor bør man ta gamle verneplaner opp til vurdering. Det viktigste må ikke være vernevedtaket i seg selv, men naturmiljøene som ligger der.

SV, Sp og Ap strides om vannkraften, og vegrer seg for å stimulere til økt vannkraftproduksjon. Det gjenspeiles i støtteordningen for fornybar energi, hvor vannkraft er ekskludert fra alle ordninger.

Fremfor å importere kullkraft kan Norge heller eksportere vannkraft.
I disse CO2-tider ville jeg tro at det var en foretrukket løsning.