tirsdag 19. mai 2009

Fairytale fra Tore O. Sandvik

Det er ikke like harmonisk som Alexander Rybaks Fairytale, når Fylkesordfører Tore O. Sandvik forteller eventyr om rød-grønn veisatsing i Trøndelag.

I Adresseavisen lørdag 16. mai proklamerer fylkesordfører Tore O. Sandvik at ”Nye veier på plass om 10 år”. Dette med utgangspunkt i at regjeringen vil øke veibevilgningen til Sør-Trøndelag med 57 millioner utover dagens nivå, når fylkeskommunen overtar ansvaret for øvrige riksveger fra 1.01.2010.

Jeg mener dette er totalt urealistisk, uten en helt annen satsing fra staten. Det som ligger i kommuneproposisjonen er ikke mye å skryte av.

Frem til i dag har samferdselsbudsjettene ført til et forfall på fylkesvegene på ca en halv milliard og nesten like mye på øvrige riksveger i Sør-Trøndelag, til sammen nesten en milliard i etterslep. De siste årene har Sør-Trøndelag fylkeskommune lånefinansiert om lag 50 millioner i året av veivedlikeholdet, noe som absolutt burde ha vert finansiert over driften.

Det vil si at den ekstra bevilgningen på 57 millioner bare er tilstrekkelig til å bidra til at en ikke må lånefinansiere løpende veivedlikehold, på dagens fylkesveger. Så med at fylket overtar ansvaret for øvrige riksveger, og uten betydelig større overføringer, vil forfallet bare fortsette.

Dersom Tore O. Sandvik skal bygge ut Rv714 Hitra-Orkanger, Rv715 over Fosen, Rv 705 Selbu-Stjørdal og Rv 704 Klæbu-Trondheim på 10 år med dagens statlige bevilgninger blir det med bompenger, svært mye bompenger, og i tillegg fylkeskommunale låneopptak. Det rød-grønne flertallet har allerede plassert Sør-Trøndelag fylkeskommune på gjeldstoppen, i tillegg skal det lånes betydelige midler til oppussing av skolene, og nå ser det ut som om det også i tillegg til dette skal lånes ennå mer til opprusting av vegene.

Dette vil føre til ennå større kapitalkostnader og mindre til bland annet lærerlønninger, noe som igjen fører til at det blir fylkets 16 til 19 åringer må svi for regjeringens underfinansiering av de nye fylkesvegene.